< De Melkfabriek
De Melkfabriek > workshop beschrijving


De Melkfabriek - Bert Vogels

Beschrijving workshop door kunstenaar Bert Vogels

Ontvangst
We vertellen wat voor functie dit gebouw vroeger had.
Aan de hand van oude foto’s en filmpjes wordt inzicht gegeven hoe een en ander er in de vroege Melkfabriek aan toe ging.

Project: Idee-Fase
De echte melkfabriek is natuurlijk de koe. Die maakt van gras melk.
Waarom kan De Melkfabriek dat niet ?
Kunnen we niet een soort koe nabouwen. Een soort machine waar je gras en hooi instopt wat dan even later melk wordt of meteen al pudding?
(kunnen de koeien lekker in de wei blijven en vakantie vieren)
Het reclame begrip "de witte motor" nu eens van de andere kant gezien !
Omdat De Melkfabriek nu een Kunstfabriek is, een kunstenaarswoon, -werk en expositieplek, is dit nu hier de uitgelezen omgeving om onze fantasie te gebruiken.

Project: Doe-fase
Zelf heb ik al een paar ideetjes daarvoor gemaakt. Er staan een paar machineachtige melkfabriekjes (je mag ze fantasie koeien noemen).
Het is de bedoeling dat kinderen zelf iets machineachtig knutselen dat gekoppeld wordt met mijn werk. Door middel van riempjes/elastieken en dergelijke wordt er een verbinding gemaakt met mijn werk (dat er al staat) en het werk dat kinderen daar ter plekke ‘uitvinden’.
Het werk dat ik gemaakt heb is wat degelijker dan dat wat van de kinderen verwacht wordt. Zij is (ook in letterlijke zin) de motor die het werk van de kinderen zal aandrijven.
Voor me zie ik een almaar groeiende machinerie. Zij zal voornamelijk bestaan uit gemakkelijk te gebruiken materialen: karton, triplex, hout en pvc-pijpen. Als bindende constructiematerialen gebruiken we boutjes, moertjes, spijkertjes, ijzerdraad, alsook tape, lijm en kit. Wieltjes, asjes, kabeltjes en dergelijke zijn welkom.Verder zijn kleine (afgedankte) huishoudelijke apparaten welkom (van stofzuiger tot koffiezetter, van broodrooster tot keukenweegschaal). Zij prikkelen vaak de fantasie door ze op een niet alledaagse manier in een andere context te gebruiken.
We gebruiken geen kleur: alleen zwart en wit is toegestaan. Dat zal de eenheid van het totaalbeeld ten goede komen

Praktische punten:
De ‘doe’ acties zijn dus:

- Ontwerp maken
Je fantasie verwoorden en/of tekenen. Met in het achterhoofd dat er iets moet gaan bewegen. Kan al op school gebeuren.

- Materiaal keuze maken

- Het ‘ontwerp’ bouwen
Samen met z’n tweeën of alleen, onder mijn deskundige leiding, en het dan aan de zogenaamde hoofdmachine te koppelen zodat het ook daadwerkelijk gaat draaien, wippen, wiebelen, slaan of schudden.

De ‘doe’ acties zijn niet leeftijd gebonden. Ieder presteert naar eigen kunnen. Kinderen van het voortgezet onderwijs zullen (hopelijk) wat meer doordachte ontwerpen willen verwezenlijken.